Masszázs - ok                                                                                  

PAPP féle nyirokmasszázs

A masszázs segít kiüríteni a nyirokutakat, csökkenti a duzzanatot a fájdalmat, jobb közérzetet biztosít.

Gyanús, ha...vizesedik, felpüffedt a lába: A nyiroködéma, limfödéma néven ismert nyirokrendszeri zavar látványnak is ijesztő, de nagyobb probléma, hogy igazán hatásos kezelési módszerrel nem rendelkezünk még ezzel a betegséggel szemben

A nyiroködéma okai

A zavar hátterében a nyirokkeringés működésének hibája áll, a szövet közötti folyadék abnormális módon felszaporodik, nagymolekulájú fehérjék gyülemlenek fel ebben a folyadéktöbbletben. Ekkor látjuk igazán a nyirokrendszer, nyirokkeringés működését: a fehérjék, lipidek és folyadék visszaszívása a szövetek közötti térből, a vénás keringésbe.

Amerikai adatok szerint a limfödéma eléggé gyakori bizonyos beavatkozás után, mint pl. az emlőműtét + hónalji nyirokcsomók kiirtása: ebben a betegcsoportban akár 10-40%-os is lehet. Egyes (ritka) fertőzések is okoznak nyiroködémát, pl. a trópusokon honos filariasis.

Nyiroködéma típusai

Elsődleges limfödéma: veleszületett kórkép, születési rendellenességeken alapul, ritka, és az alsó végtagon mutatkozik.

L. praecox: a leggyakoribb, a születés és a 35. életév között jelenik meg, gyakran a serdülőkorban. Nőket 4x nagyobb arányban érinthet.

Másodlagos limfödéma: itt azonosítható az ok, a kiváltó tényező, pl.: az előbb említett emlőműtét, trópusi fertőző betegség, végtagi érbetegség és műtét, zsírleszívás, égés, rovarcsípés egyéb műtétek után….

A nyiroködéma az alábbi stádiumokra osztható:

 • I. stádium: ujjbenyomatot tartó, visszafordítható, nyugalomban visszafejlődő ödéma;

 • II. stádium: ujjbenyomatot tartó, spontán visszafordíthatatlan, nyugalomban nem visszafejlődő ödéma, szövődményként orbánc kísérheti;

 • III. stádium: ujjbenyomatot nem tartó, visszafordíthatatlan ödéma, különböző szövődmények kísérik;

 • IV. stádium: elefantiázis, szövődményekkel kísért, visszafordíthatatlan állapot.

Ezek a nyiroködéma tünetei:

A betegek legjellemzőbb tünete a végtagi duzzanat, nyirokpangás, az enyhe állapottól egészen az életet veszélyeztető jelenségekig. Kezdődhet egyszerű végtagi aszimmetriával: az egyik láb vastagabbnak tűnik. Egyre nehezebbé válik az öltözködés, nem fér bele az illető korábbi ruhadarabjaiba. Komolyabb fáradtságérzés is kialakulhat: a járás nehézkessé, nehezítetté válásával. Ha hirtelen alakul ki, gyorsan fejlődik és fájdalommal jár, gyanítható a rosszindulatú (társ)betegség is.

Így történik a nyiroködéma vizsgálata:

Általában a megtekintés, a klinikai kép alapján megállapítható a nyiroködéma megléte, de alkalmaznak egyes esetekben speciálisabb képalkotó eljárásokat:

 • Doppler-ultrahang

 • CT és MRI

 • Csak e betegek számára: limfangiográfia, limfoszcintigráfia

A nyiroködéma hagyományos kezelése:

A kezelés célja a felhalmozódott fehérjék lehetséges eltávolítása, és az állapot szinten tartása – tehát ne romoljon. Egyes kezelési eljárások nehézkesek, időrablók, és szinte élethosszig kellene alkalmazni azokat.

 • A bőrfelület alapos higiéniája (baktériumok eltávolítása, cellulitisz elleni küzdelem, kiegészítő antibiotikus kezelések)

 • Lehetőség szerinti fogyás, a végtag emelten tartása, szoros ruházat kerülése

 • Kompressziós harisnya viselése a nappal folyamán

 • Pneumatikus pumpával végzett kezelés

A nyiroködéma: amikor műtéti beavatkozásra van szükség

A műtét csak tünetjavító, tehát nem terápiás beavatkozás ez esetben. Általában fenntartják azok számára, akik egyéb terápiás módszerre nem reagálnak, illetve olyan súlyos a végtagi elváltozás, hogy teljesen lehetetlenné teszi a normál életvitelt.

Műtét után, kórházi kezelés után

4-6 héten át a kompressziós harisnyát éjjel-nappal kell viselni, majd ezután lehet visszatérni a csak nappali viselésre + éjszakai végtagemelésre.

A nyiroködéma súlyos szövődményekkel járhat

A krónikus nyiroködéma 10 éven belül okozhat nyirokrendszeri daganatos betegséget, ezért nagyon komolyan kell venni. Kialakulhat mélyvénás trombózis, esztétikai problémák, végső esetben szükségessé válhat a végtag amputációja.

Mikor forduljon orvoshoz?

A fentebb felsorolt jellegzetes tünetek, illetve a bőr bármilyen duzzanata, megvastagodása vagy fertőzés (piros, meleg, fájdalmas bőr, hidegrázás, láz) jeleinek észlelése esetén forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyász szakorvoshoz.

Ha a végtag duzzanata egyoldali, és fájdalom, pirosság, melegség jelentkezik az érintett terület felett, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt, vagy keresse fel a legközelebbi sürgősségi betegellátó centrumot, mivel ezek a tünetek mélyvénás trombózisra utalhatnak.

Papp féle arc-fej-nyak-váll nyirokmasszázs

Arc, fej, nyak, hajas fejbőr, vállak és a mellkas van kezelve.

Svéd - probléma specifikus- erőteljesebb - masszázs

Relaxációs masszázs - olajos

Svéd masszázs fogásaival, lazító, harmonizáló olajos masszás.

Japán arcfiatalító masszázs - (Hyaluronnal)

Indiai fejmasszázs -olaj mentes

Kismama masszázs

Mélymelegterápiás - fogyasztó masszázs


Kiegészítő kezelések: 

Köpölyözés, Kinezio tape, Masszázsrúd
Készítsd el weboldaladat ingyen!